12 вида уеб видеа, които ще ни помогнат да развием бизнеса си

Чрез уеб видеата по-лесно достигаме до голям брой потенциални клиенти, увеличава се процента ангажираност във Фейсбук и Инстаграм, чрез едно професионално фирмено видео можем да повишим доверието към продукта или услугата, която предлагаме, да създадем определен имидж, да продаваме. Но какъв тип видео би бил подходящ за нашата цел? В случай, че решим да създаваме видеа регулярно – имаме ли стратегия как да ги използваме и разпространяваме?

1) Бранд видео или видео визитна картичка за нашия бизнес

Някои определят бранд видеото като фирмен филм. То разказва повече за целите, успехите и постиженията на нашия бизнес, показва хората, които стоят зад определената услуга или продукт, тяхната мотивация, производствения процес (в случай, че произвеждаме продукт). Показва, че бизнесът е надежден, продукта и услугата – качествени, а екипа – отдаден.

*Желателно е да отговаря на истината 😉

Чрез бранд видеото лесно се изгражда доверие към нашата дейност у потенциалния ни клиент. Контактът е затоплен и когато ни потърси вече ще е положително настроен.

Бранд видеата са подходящи както за бизнесите, които работят с физически лица, така и за тези, които предоставят своя продукт или услуга на друг бизнес. Този тип видеа обикновено се поставят на страницата „За нас“ в нашия сайт, могат да бъдат разпространени в Youtube, Facebook и LinkedIn.

2) Видео за набиране на служители

Разпространена практика е потенциалните служители също да бъдат привлечени чрез видео. От гледна точка на създаването този тип видеа имат сходства с горния – имаме предварително подготвен сценарий или въпроси за интервюта с хора от екипа, показваме офис средата и плюсовете да работиш в съответната фирма или организация. Видеото може да бъде качено в подходяща платформа за набиране на персонал, чрез Фейсбук реклама да таргетираме подходящи потенциални служители и отново – на сайта ни.

3) Тестимониал – интервю с доволен клиент

Този тип видеа са много подходящи ако искаме да засилим доверието към дейността си, а имаме по-малък бюджет. Буквално тестимониаите представляват интервю с доволни клиенти. Клиентите на кратко споделят своя положителен опит с нашия продукт или услуга. Подчертавам – на кратко 🙂 В 1-2-3 минути, ако разказват много интересна история и снимаме с поне 2 камери може и до 5 минути да удължим разказа, но не повече. Ако стане много дълго вероятността хората да не го изгледат до край е голяма. Тук е важно да уловим искрената емоция на нашия клиент.

Хубаво е да има няколко такива видеа на сайта ни. В социалните мрежи, които използваме е силно препоръчително да ги качим и разпространим.

Хинт: Ако се заснемат няколко такива видеа на куп общата цена за видеата доста се намаля. Причината е че наемаме техника и екип за един снимачен ден, а снимаме например 4 интервюта. Увеличава се само цената за монтаж. Много по-практично е спрямо варианта, в който през седмица/месец заснемаме по едно видео и така 4 отделни дни. Тогава наемаме екип и техника 4 пъти.

4) Анкета

Приятен видео формат, интересен за гледане. Представлява един и същ въпрос или няколко въпроса зададени на различни хора. Отговорите се монтират последователно, монтажът е бърз. Интересен е за гледане, защото сравнително бързо се сменят различни лица, има динамика както в картината и емоцията, така и в звука (гласа, шум около хората пред камера е добре да няма).

С анкета може да разнообразявате редовното видео съдържание.

5) Лайф

Социалните мрежи доста толерират видеата на живо. Моите наблюдения са, че не достигат до толкова много хора, колкото другите видеа, но пък ангажираността е по-голяма – коментари, гледане на видеото до край. На лайфовете им е позволено да са по-дълги, може да са 30 минути, дори 60. Често видеата на живо са тип обучително видео или интервю. Може да показват обаче и производствен/креативен процес, средата в офиса ни, среща на екипа или друго. 

6) Реклама на предстоящо събитие, нова услуга, дейност, инициатива и др.

Тук дължината и стилът могат да варират много, от 5 секундна Фейсбук или Ютуб реклама до 2-3 минутно видео. Може да бъдат включени кадри от предишни наши събития/дейности, актьори, 2д и 3д анимация, кадри с дрон, нещо по-креативно, на практика всичко, което отговаря на нашите нужди и бюджет. Този формат е много индивидуален, мога да дам насоки според проекта.

7) Уеб предаване

Много актуален формат. Избираме си широка тема, избираме формат и снимаме регулярно. Може да каним гости, може да споделяме своите знания, може да показваме/учим зрителите как нещо определено се прави. Имаме свобода в продължителността на видеата, но е добре да изберем дължина на епизодите и да я спазваме. Уеб предаването може да бъде и на живо с опция зрителите да коментират и да получават отговор веднага. Може да бъде и на запис, което е лесен вариант, за да имаме регулярно съдържание. Например в случай, че публикуваме по 1 предаване седмично – заснемаме 4 предавания в един ден и имаме материал за 4 седмици.

8) Влог

Много актуален формат. Провокира воайорската страна на зрителите. В същото време така по-лесно зрителят се свързва с човека пред камера. Огромният плюс на този формат е, че гледаш искрени истински хора с техните преживявания и емоции. И както в сериалите – интересно ти е да видиш какво ще се случи. Разбира се ако си в таргета на съответния влогър.

Приложимо е за бизнеси и организации също. През своята лична история и преживявания можеш да продаваш продуктите и услугите си.

Влоговете толкова се развиха, че и там има стилове – травъл влог, бюти влог, ревюта и разопаковане на продукти, геймърски, образователни, лайфстайл…

Имайте предвид, че за да се развие един влог трябва много упоритост, постоянство и отдаденост. Поне година-две е важно да знаете, че ще имате възможност да снимате и монтирате редовно, да публикувате съдържание регулярно, да развивате аудиторията си, да отговаряте на коментари. Няма гаранция за успех, защото Ютуб вече е пълен с всевъзможни влогове, но пък има вероятност.

Важното е да имате ясна таргет група и да се отличавате от останалите с нещо свое. Имате възможност да бъдете себе си публично, което според мен е супер, далеч не винаги това е било позволено, а камо ли смятано за плюс.

Силна мотивация, постоянство и отдаденост!

9) Обучителни видеа, насочени към клиенти, обучителни видеа, насочени към екипа ни

Важи правилото – по-голям брой заснети на куп видеа излизат по-изгодно. Този формат може да има сходства с интервютата, може да се добавят или изцяло да бъде през 2д или 3д анимации.

Продължителността варира според целта и платформата. Ако създаваме фейсбук видеа, чрез които обучаваме клиентите си как да използват и какви са плюсовете на продуктите и услугите ни, тогава видеата е добре да са под 5 минути. Уебинарите, знаете, обикновено са към час-час и половина. Обучителните видеа за екипа ни или за клиенти, които ги закупуват и получават достъп през сайт може да бъдат между 15-45 мин.

10) Заснемане на събитие

Преобладават 2 варианта в зависимост от целта.

Най-често се заснема цялото събитие (може да се предава и на живо) и се правят 2 версии – дълга и кратка.

Вторият вариант е да се направи  и публикува само кратка версия.

Според мащаба на събитието може да се снима с 1-2-3 и повече камери, включително и с дрон или стабилизатор за кадри с движение.

11) Продуктово видео, сравняване на продукти, показване как работят

Индивидуално, спрямо целта и каналите на разпространение. В Ютуб се толерират видеа над 10 минути, във Фейсбук пък – до около 3. Предпочитаните формати в тези платформи също се различават. Повече за форматите – в следваща статия. Можете да се абонирате за предстоящо съдържание 🙂

Според статистики продуктите в онлайн магазин, които са представени чрез видео имат по-голям процент продажби, спрямо тези, които са представени само чрез снимка и текст. В един снимачен ден е добре да се заснемат повече продукти. В случай, че продукти се заснемат ежемесечно, това също би повлияло бюджета в положителна за клиента посока.

12) Рекламно видео за Фейсбук, Инстаграм, Ютуб

Знаете, че по време на видеа с голяма гледаемост, по време на видеото излизат кратки рекламни клипове. Това важи за Ютуб и Фейсбук. В стори във Фейсбук и Инстаграм също може да срещнете кратко рекламно видео.

За рекламното ни видео за Ютуб е важно да е много грабващо. Хората там са пренаситени от реклами. Трябва таргет групата ни да е много ясна, а видеото да е креативно и грабващо още в първите 1-3 секунди.

Във Фейсбук няма опция да пропуснеш рекламния клип по време на видеото, което гледаш. Там имаме малко повече време (секунди) да предадем посланието си.

Сторитата в Инстаграм и Фейсбук са много добър формат и моите наблюдения са, че рекламните видеа в стори имат голям ефект. Ако дейността ви е насочени към физически лица, а не към корпоративни клиенти и нямате Инстаграм профил – много силно препоръчвам да си направите 🙂 Повече за поддръжка на социалните мрежи можете да видите тук.

Благодаря ви за отделеното време и се надявам информацията да ви е била полезна. Ако създавате видеа и занапред се чудите с какво съдържание да разнообразите – винаги можете да прегледате статията отново 🙂

Имате ли нужда от видеа за разпространение на вашата дейност?

Имате ли опит със създаване на видеосъдържание и какъв тип видеа?

Можете да споделите вашите наблюдения и опит в коментари 🙂

При нужда от заснемане на видеа – оставам на разположение.

П.С. Всеки втори вторник ще отговарям на въпроси, свързани със създаване на видеа, разпространение на видеа и каквото още ви хрумне, свързано с видеа в https://svobodnapraktika.com/ . Можете да се възползвате от възможността и да питате (първата ни рубрика се пада на 14-ти юли) , а ако сте на свободна практика – в сайта ще намерите много полезна информация по темата =)))

Оставете коментар

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.