6 лесни и интересни начина за креативно разрешаване на проблеми

Може би сте чували за предложенията на някои еколози всяка година за поне месец да се обявява извънредна ситуация 🙂 Освен екологичните ползи за животните, растенията и Земята (разбира се и за нас, защото все пак дишаме, пием вода и консумираме храна, расла в почвата), настоящата ситуация има и един друг много положителен и провокиращ ни в посока развитие плюс

Новата ситуация и всички промени покрай нея ни провокират да мислим! Изкарват ни от стандартния познат модел и дори да сме забравили за креативната си мисъл – сега външната среда ни подтиква да я използваме и развиваме. Което е супер, защото креативността е едно от нещата, което различава човека от животните. И може да направи живота ни толкова интересен… 🙂

Ще разгледаме практичната страна на креативността и по-надолу ще откриете няколко лесни техники за събуждане и трениране на креативната мисъл. Която, държа да отбележа, е дадена на всеки още със самото раждане. Няма креативни или не-креативни хора, всички имат креативна мисъл, просто някои я развиват и използват по-често.

Коя е практичната страна на креативността и защо ни е нужно да я отключваме, пък и да я тренираме?

Според класация на LinkedIn за 2019-та креативността е на първо място сред най-търсените умения от работодателите. През настоящата година смея да твърдя, че е дори още по-ключова. Освен за решаване на професионални проблеми или развитие и реализация на идеи – супер е да използваме креативната мисъл и в личен план – да търсим нови възможни решения, да опитваме нови неща, да реализираме личните си идеи и проекти… С една дума – да се чувстваме живи, пълноценни и създаващи =)))

Няколко лесни (и интересни) начини да отключим и тренираме креативността си

1) Със смях. Има изследвания, според които ако човек гледа смешно видео непосредствено преди креативно разрешаване на проблем или друг вид креативна задача – повишава с около 20% изпълнението.

2) Да сменим мястото. Ако имаме проблем, търсим решение и то не идва – нека просто сменим мястото. Отговорът може да се появи не само в офиса или в хола. Ако се преместим в парка, в кафене или другаде и помислим отново в различна среда – много е възможно да ни дойде и някоя различна идея. Този трик през годините при мен работи много добре. Само че новите места в София и района взеха да намалят… 😀

*ако човек има да пише текст, статия, сценарий или друго също върши много добра работа.

3) Имаме въпрос/проблем. Имаме и решение, което не ни върши работа, трябва ни ново. Добър трик е да се отделят например 10 минути, в които да помислим и запишем всички невероятни идеи и решения на набелязания въпрос, които ни хрумнат. Практични, фантастични – в тези 10 минути не ги оценяваме, само ги записваме. Всички. И се забавляваме дори. След тези 10 минути преглеждаме идеите, сега вече ги премисляме, отсяваме, проверяваме кои може да се комбинират – комбинираме и излизаме с ново решение.

4) Креативността е ново решение на стара ситуация. За да излезем от старата ситуация и да отворим възприятията си към новото, добър вариант е да направим нещо ново. Да се разходим из уличките в квартала киволичейки, да опитаме да пишем с лявата ръка (ако сме десничари, ако сме левичари – обратно), да опитаме храна, която попринцип не консумираме, да разместим мебелите, да рисуваме, да пишем, да пеем, да свирим, да скочим с парашут – всичко, което не е характерно за нас отваря възприятията ни и помага да останем отворени за новите идеи.

5) Още един начин да излезем с ново решение е ако помислим как една или две личности, на които се възхищаваме, биха реагирали в нашата ситуация. Взимаме това, което ни откликва и е приложимо, отново може да комбинираме части от действията на тези две личности. И действаме.

6) Действие. Действието е доста важна част. Да сме креативни не значи само да фантазираме идеи и възможности. Ами и да ги прилагаме на практика. Ако първата част от процеса е свързана с мислене и измисляне, то за втората – много помага да изключим мисълта и  максимално бързо да преминем към реализация и действие. Защо? В етапа между новата идея, която сме решили, че ни пасва и искаме да пробваме, и реализацията й започват да се промъкват вътрешни съмнения, страхове, подценяване и какво ли още не. Полезно е да ги заглушим. Ако не можем да ги заглушим при мен много добре работи възможно най-скоро да премина към реализация на идеята. Защото колкото повече време вътрешните страхове и притеснения се разхождат и изпълват мисълта ни – толкова по-малко вероятно е да реализираме идеята си. Така че – избираме идея и действаме =)))

Темата за креативността интересна ли ви е, интересува ли ви?

За мен е много близка, заедно с всичките си етапи, блокажи, справяне с блокажите и така нататък. В случай, че подобно съдържание ви е полезно и ви интересува – мога да споделя още личен опит по темата 🙂

Коментирайте, ще е полезно да науча как ви се струва статията, а също ако имате някое трикче за провокиране или трениране на креативността – разкажете за него =)))