8 цели, които можем да постигнем органично (без реклама) в социалните мрежи

Може би сте чули, че вече няма органичен рийч – ако използваме социалните мрежи трябва да плащаме за реклама. Не съвсем. В някои случаи можем да постигнем целите си изцяло органично (без платена реклама). Всъщност, това е и по-стабилният път. Той ни помага да превърнем хората, до които съдържанието ни достига, във верни последователи, които познават, харесват и искрено подкрепят нашия бизнес.

Кои цели бихме могли да постигнем органично?

1) Да запознаем аудиторията с добрите практики на компанията, успехите и постиженията.

2) Да достигнем до десетки и стотици хиляди души при добра стратегия и регулярни публикации.

3) Да поддържаме топъл контакт и добри отношения с партньори и клиенти.

4) Да изградим добро име и ангажирана общност.

5) Да изградим име на добър работодател.

6) Да вдъхновяваме и мотивираме настоящите си служители, а също и да им дадем възможност за изява.

7) Да се откроим като бизнес с определени ценности и приоритети – устойчивост, безопасност, екологични инициативи, иновации, каузи и още.

8) Да изградим лоялна аудитория, която познава и подкрепя нашия бизнес.

Любопитно: Алгоритъмът на Фейсбук толерира публикации, които са наистина интересни за потребителите на платформата. Случаите, в които той по-скоро ни помага, а не ни насочва към платените опции за реклама са малко, но този е един от тях. Ако създаваме качествено съдържание, което е наистина интересно за последователите ни и публикуваме регулярно – тогава алгоритъмът ни помага да достигнем до много повече хора изцяло органично. Причината е, че основен фокус на Фейсбук е потребителите да прекарват добре времето си в платформата и, разбира се, да прекарват повече време в нея.

За кои бизнеси този подход работи?

1) За средни и големи компании, които искат да споделят добри практики, да обучат и вдъхновят аудиторията с примера си, с инициативите, с фирмената си култура и каузите, които подкрепят. За бизнеси, които правят страхотни неща – предлагат висок стандарт на служителите си, развиват екипите си, развиват общините и общностите, в които работят. На този тип компании социалните мрежи могат да помогнат изключително много, като ги позиционират като отличен работодател, силен лидер и партньор.

В рамките на 3 месеца от създаването на подобна страница, без реклама последователите нараснаха от 0 до 1,000, а публикациите ни бяха показани над 200,000 пъти изцяло органично! Най-важното е, че добрият пример достигна, вдъхнови и въздейства положително на стотици хиляди хора. И, разбира се, продължава да гради добра репутация и топла аудитория за клиента ни.

2) За B2B компании и организации, които имат или искат да изградят присъствие в медийното пространство, както и да поддържат по лесен начин топли отношения с корпоративни клиенти и партньори.

Клиенти споделят, че получават покани за изяви в медиите, за участия в проекти, форум, фестивали и други, благодарение на регулярната ни работа по каналите им в социалните мрежи.

3) Компании, които образоват аудиторията си в ползите от продуктите и услугите си. Индиректната реклама работи много добре в социалните мрежи. Тук е важно да бъдем креативни, а фокусът ни е да в посока как да бъдем максимално полезни за потенциалните си клиенти, да наблюдаваме внимателно, да анализираме резултатите, за да разберем как да им бъдем дори още по-полезни.

4) За компании и личности, които развиват името си като познаваем бранд. Разнообразни стратегии могат да ни помогнат да развием познаваем бранд. Разбира се, тук може и с реклама, но дори да изберем този подход е добре да имаме план как да развием и органичният рийч, за да изградим база от верни последователи, които ще се интересуват от нашата дейност и без да плащаме за реклама.

5) Други – има и други случаи, в които органичният рийч може да ни бъде полезен в постигане на целите. Ако обмисляте дали вашият е такъв – разкажете ни накратко за вашата компания чрез формата за контакти.

Ще се свържем с вас в срок от 3 работни дни, за да обсъдим възможностите.

Оставете коментар

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.